Xylitol, nebo také březový cukr je přírodní sladidlo, které je podobně sladké jako sacharóza, ale má pouze dvě třetiny kalorií. Na jazyku vytváří příjemný chladivý pocit (proto se používá ve žvýkačkách a cukrovinkách). Látka se přirozeně vyskytuje v ovoci, zelenině, kukuřičných luscích, ovsu nebo houbách. Výhodou xylitolu je jeho vlastnost, kde nepůsobí negativně na zuby, naopak, velmi příznivě dokáže chránit před zubním kazem. Prodává se v podobě prášku a je tak vhodný do pečení či vaření a využívají jej všichni, kteří chtějí nahradit cukr zdravým přírodním sladidlem. Díky nízkému glykemickému indexu zvyšuje pozvolna hladinu cukru v krvi, což ocení zejména diabetici. U Xylitolu ovšem platí, že je potřeba jej užívat s mírou. Při nadměrné konzumaci může působit březový cukr lehce projímavě.